Falsk glaspest = Kalkbeläggningar på glas p.g.a. hårt vatten med mycket kalcium

Falsk glaspest är bara en kalkbeläggning på glas som uppstår på grund av hårt vatten som innehåller mycket kalcium det vill säga att vattnet innehåller så mycket kalk att det leder till utfällningar. Utfällningarna sker på olika ytor som det kalkrika vattnet kommer i kontakt med, utöver på glas så kan man ofta se dessa utfällningar på porslin, klinkers, kranar i våtutrymmen och på bergsluttningar som på bilden bakom här med mycket mineralrikt blått vatten.

Lätt att ta bort kalkbeläggningar på glas!

För de som vill ta bort falsk glaspest med kalkbeläggningar på glas, porslin och andra ytor så är det lätt gjort med olika balndningar baserade på ättika (eller vinäger).

Vi uppmanar alla att innan de kontaktar oss med glasföremål som de tror har drabbats av riktig glaspest, prova några av de många olika ”husmorsknep” som finns på nätet för att ta bort falsk glaspest med kalkbeläggningar.

Glaspest är ingen kalkbeläggning utan en påbörjad söndervittring

Det finns en uppsjö av recept på nätet mot glaspest som på grund av okunskap hos många har blivit synonymt med alla former av missfärgningar i glaset ofta handlar det helt enkelt om falsk glaspest med någon form av avlägring på glaset.  Glaspest i dess rätta bemärkelse däremot är i själva verket en långt gången nedbrytning av glasytan som börjat tränga in i glaset med en påbörjad söndervittring av glasmassan. Om åtgärder inte tas direkt så kan denna påbörjade söndervittring leda till att glaset vittrar sönder helt, dock först efter ett antal hundra år. För att klargöra så är riktig glaspest i princip permanent och inget som kan tvättas bort med vare sig ättika, vinäger, bikarbonat eller tandkräm. Istället så krävs det vid riktig glaspest en ordentlig behandling som tar bort så mycket som möjligt av glaspesten för att i största möjligaste mån förhindra att glaspesten tränger sig allt djupare in i glasmassan.

Okunskap, vilseledning och många självutnämnda experter

Okunskapen om glaspest är stor och många (även diskmaskinstillverkare) änvänder begreppet för alla former av avlagringar och missfärgingar på glas för att kunna sälja fler diskmaskiner med tillhörande kemikalier.

Så här skriver en välkänd diskmaskinstillverkare på sin hemsida under rubriken ”Proffs i vardagen: så rengör du glas från kalk och stoppar glassjuka” (observera att rubriken inte säger något om att ta bort glaspest eller glassjuka, bara att stoppa den).

Vidare så skriver diskmaskinstillverkaren följande om glaspest, där de även uttrycker en tydlig skillnad på kalkavlagringar och glaspest/glassjuka: ”Orsaken till att glas blir dimmiga är antingen kalk eller glaspest- även kallat glassjukan. Kalkbeläggningar beror på hårt vatten som inte är tillräckligt mjukgjort, och kan tas bort. Glassjuka är dessvärre permanent, eftersom det är resultatet av att glasytan skadats av t.ex. kemikalier. De goda nyheterna är att glassjuka kan bromsas och kalk tas bort.”

OBSERVERA!

Om glassjuka/glaspest väl har börjat så går det INTE att bromsa ta bort den med vanliga metoder som presenteras hos denna diskmaskinstillverkare, eftersom alkaliska joner i glaset har urlakats och påbörjat en korrosion som bildat de mikroskopiska sprickor som visar sig i form av en mjölkig hinna i glasets yta.

I övrigt så tycker vi att diskmaskinstillverkarens guide är mycket bra för att ta bort beläggningar på glasets yta som bland annat falsk glaspest med kalkbeläggning.

Klicka på knappen nedan för att läsa diskamskinstillverkarens tips om hur du tar hand om dina glas:

Glaspest är permanent i de flesta fall men inte kalkbeläggning

Precis som diskmaskinstillverkaren ovan själva säger så är glassjuka även kallad glaspest permanent och inget som deras råd rår på. Däremot fungerar de råden på falsk glaspest i ett tidigt skede som ännu inte börjat bryta ner glasytan med de mikroskopiska sprickor som ger upphov till glasets mjölkiga ”hinna”.

Svårt att förutspå med lätt att förebygga

Att glaspest uppkommer oftare på vissa glas än andra beror på blandningen av den glassmassa som användes vid tillverkningen på glasbruket. För mycket flussmedel i glasmassan kunde leda till glaspest kunde uppkomma i reaktion med instängt vatten som fått stå längre tid i glasföremålet.

Om vatten kan H2O kan skada glas, tänk då vad alla diskmaskinskemikalier kan orsaka

Precis som den kemiska föreningar H2O (vatten) kan ge upphov till glaspest så kan även industriellla kemiska föreningar så kallade kemikalier göra så. Detta sker då ofta med ännu snabbare verkan än med vatten som är den mest harmlösa kemiska förening som vi känner till, till skillnad från allahända rengörningsmedel, handdiskmedel och diskmaskinsmedel som ofta till och med har varningstext på sin förpackning.

© 2021 Glaspest.se i samarbete med Swe Made Antikhandel